Лавот од Мари е бакарна статуа на лав, пронајдена во 1936 година од Андре Паро во „Храмот на лавовите“ во Мари, Сирија. Статуата е оштетена, смачкана за време на уништувањето на наоѓалиштето, а опстанал само предниот дел од телото. Во моментов е изложен во Одделот за блискоистични старини на Лувр.

Лав од Мари
Творец непознат
Година Ран 2 милениум п.н.е.
Тематика Лав
Димензии 40 см × 70 см
Место Лувр, Париз
Сопственик Оддел за блискоисточни старини на Лувр

Познато е дека „Храмот на лавовите“ каде што биле пронајдени двете статуи на лавови, го изгради управникот, наречен шаканкаку, на Мари, по име Иштуп-Илум околу 2150 година пр.н.е.[1]

Лавот од Мари најверојатно бил произведен да служи како протома во раниот втор милениум пр.н.е., во време кога храмот се преизградувал, веројатно за време на владеењето на Зимр-Лим. Ископан е во 1936 година од експедицијата на Паро во Храмот Дагон во Мари (сега Тел Харири, Сирија) и сега е изложен во Лувр; нејзината близначка-фигура е изложена во Националниот музеј на Алепо.

НаводиУреди

  1. „Site officiel du musée du Louvre“. cartelfr.louvre.fr.

ИзвориУреди