Кропивницки — град во централниот дел на Украина. Тој е административен центар на Кропивницката област. Градот бил основан уште во XIV век, и одиграл важна културно-општествена улога во историјата на Украина.

Знаме на Кропивницки

Сè до 1926 г. градот се нарекувал Елисаветград, а помеѓу 1926 и 2016 г. го носел името Кировоград.[1]

Демографија

уреди

Религија

уреди

Храмови

уреди

Култура

уреди

Спорт

уреди

Сообраќај

уреди

Автобус

уреди

Тролејбус

уреди

Железнички сообраќај

уреди

Туризам

уреди

Музеи

уреди

Стопанство

уреди

Образование

уреди

Збратимени градови

уреди

Галерија

уреди

Поврзано

уреди

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди