Крајова — еден од најзначајните градови во Романија. Се наоѓа во југозападниот дел на земјата, во историската покраина Олтенија. Претставува најголем економски и културен центар заедно со Букурешт. Се простира на површина од 81,41 км2 со 300.182 жители.

Крајова

Palatul Constantin Mihail, (azi Muzeul de Artă) vedere centrală.JPGCasa scriitorilor(fostul conac Bibescu).JPG
Carol 10.jpgMuzeul Olteniei.JPG
Craiova - Universitatea din Craiova.jpg