Котскиот е мртов енисејски јазик. Јазикот бил дел од јазичното семејство на енисејски јазици, и најсроден бил до асанскиот јазик. Јазикот се зборувал во централните делови на Сибир, покрај течението на Мана, притока на Енисеј. Јазикот исчезнал, односно изумрел, до 1850 година.[1] Во 1858 година Матијас Кастрен објавил граматика и речник за котскиот и кетскиот јазик.

Котски јазик
Застапен воРусија
НародКоти
Изумрен19 век
Јазично семејство
денеенисејско?
Јазични кодови
ISO 639-3zko — опсежен код
Поединечен код:
xss
Падежи

Наводи

уреди
  1. Heinrich Werner 1998:5–6

Надворешни врски

уреди