Predrag Milicevic



  Predrag Milicevic rodjen je 28.januara 1937.god. u Vrelu nadomak Nisa.Maturirao je u aleksinackoj gimnaziji 1956. da bi iste godine na Filoloskom fakultetu u Beogradu upisao jugoslovensku i svetsku knjizevnost.Posle zavrsenih studija radio je kao profesor srpskog i ruskog jezika u raznim mestima Srbije.U Gimnaziji Stevan Sremac u Nisu od 1967.godine predavao je Savremeni srpski jezik,Opstu lingvistiku,Novinarstvo i Srpski jezik i knjizevnost(uopste).
 Za vreme svog sluzbovanja u Prvoj niskoj gimnaziji,Milicevicevom pozivu su se odazvali Ivo Andric,Desanka Maksimovic,Branko Copic i dr.
 Autor je brojnih recenzija ,vrsnih eseja o najeminentnijim svetskim i jugoslovenskim knjizevnicima ,uspelih pesama,crtica i prica koje je objavljivao u Narodnim novinama,Politici,Gradini,Vencu,Glasu omladine itd.
 Sa prof.dr Todeom Colakom saradjivao je na pripremi i objavljivanju antologija

ljubavne,elegicne,misaone,rodoljubive i socijalne lirike:"Iskrena pesma","Vekova tamnih neznosti","Medju javom i medj' snom","Nikad vise" i "Bezdanoj bedi kraja nema".Napisao je recenziju prof.dr Zlati Bojovic za naucni rad(knjiga koju koriste studenti knjizevnosti na svim Filoloskim i Filozofskim fakultetima u Srbiji) iz oblasti knjizevnosti od renesanse do racionalizma.

 Bio je glavni i odgovorni urednik "Gimnazijalca" i skolskog "Izvestaja".Bio je jedan od urednika Knjizevnog drustva" Filip Visnjic" i Knjizevne zajednice "Veljko Vidakovic" u Nisu.
Za godisnjicu obelezavanja jubileja Prve niske gimnazije "Stevan Sremac" napisao je scenario za akademiju koja je odrzana u Narodnom pozoristu Nisu.
Prvu knjigu istoriografske proze Vreme sanceva objavio je 1981.godine.Njegova cetvrta zbirka pesama Vaskrsnuce Pesnika(1991) ,zapravo je deo pesnicke tetralogije zapocete zbirkom Zatvoren krug sanjara a zatim slede Rekvijem za Darling i Rekvijem za Pesnika ,sve objavljene u Nisu 1990.godine.Knjigom originalno koncipiranih eseja Monolozi pred zvezdama,Milicevic se citalackoj publici predstavio i kao izvanredan teoreticar.
Zbirka pripovedaka i fragmenata Ostrvo u obliku slova S objavljena je 2002.godine,sest godina nakon njegove smrti.
Clan je Udruzenja knjizevnika Srbije.
Pocetkom 2012.godine uvrsten je u Enciklopediju kulturnih stvaralaca Nisa koju je izdala SANU,ogranak u Nisu.
Za svoju pedagosku,vaspitnu i autorsko-knjizevnu aktivnost odlikovan je Medaljom rada.

Otac je dveju kceri,Marije i Marijane.