Корисник:M4r51n/песок2

Челси Елизабет Менинг (анг: Chelsea Elizaeth Manning; 17 декември 1987) родена како Бредли Едвард Менинг (анг: Bradley Edward Manning) - била американски војник. Уапсена е во Ирак во мај 2010 година, поради сомнение дека проследила доверливи документит на владата на САД до Викиликс. Во текот на наредните месеци, Менинг, покрај останатото, била обвинета за доставување информации за националната одбрана на неовластени лица и помагање на непријателот, дела за кои е пропишана смртна казна, иако тужителите соопштиле дека нема да бараат. На Менинг во октомври 2009 година, и е доделена воена единица во близина на Багдад како извештаен аналитичар??, т.е. и било дадено пристап на базите на податоци кои САД ги користеле за пренос на доверливи информации. Уапсена е откако Адријан Лемо, компјутерски хакер, ги информирал ФБИ ?? дека Менинг преку комуникација на интернет ги проследила

Фестивал ДримОН — фестивал за процесирање култура, кој е во организација на Иницијатива за независниот културен активизам (ИНКА). Фестивалот се одржува од 2013 година, во последната недела од јули. Претходните изданија резултирале со публика од околу 5000 луѓе, и над 80 презентери од целата земја, покриени од страна на голем број ТВ станици, печатени медиуми и радија.