Коптитеправославни христијани кои живеат по долината на реката Нил, во Египет. Тие всушност претставуваат и етничка и верска група. Најголемиот дел на Копти се припадници на Коптската православна црква. Христијанството било религија на мнозинството жители на Египет од 400-800 година и мнозинство после муслиманското освојување во средината на 10 век,[1] а и денес значително малцинство. Во минатото Коптите зборувале коптски јазик, но од 18 век овој јазик наоѓа примена само во литургиите, а Коптите зборуваат на арапски јазик.

Коптска дијаспора

Коптите како мотив во популарната култура уреди

Наводи уреди

  1. Ibrahim, Youssef M. (April 18, 1998). „U.S. Bill Has Egypt's Copts Squirming“. The New York Times. Посетено на 2008-10-08.
  2. Discogs, Bad Brains ‎– Rock For Light (пристапено на 10.11.2019)