Податотека

блок информации со кој располага сметачки програм
(Пренасочено од Компјутерска податотека)

Податотека или датотека (англиски: file) е структуриран набор на податоци кој е тесно поврзан со внатрешен (на пр. тврд диск) или надворешен (на пр. DVD) медиум за меморирање. Податоците зачувани во податотеките опстојуваат дури и по завршувањето на одредена програма на која и припаѓаат и се нарекуваат постојани податоци (англиски: persist, што значи одржано, постојано).

Податотечен систем

уреди

Податотеките се чуваат во речиси сите оперативни системи преку податотечни системи (filesystem). Податотечните системи го контролираат пристапот до тврд диск, меморија, мрежа и специјални податотеки. Кај повеќето оперативни системи, содржината на податотеката обично е еднодимензионална редица на бајтови, така што целиот број е помеѓу 0 и 255. Корисникот или самиот оперативен систем ги пресекува овие бројчени редици како текст, програма или слика.

Податотечниот систем е уреден до директориумот за податотеки и содржината на податотеката и атрибутите на податотеките опишани погоре. Атрибутите се на тип на податотеката, големина на податотеката, права за пишување и читање податотеката, датум на создавање, датум на последниот пристап и датум на последната измена на податотеката. Во зависност од оперативниот систем, исто така се достапни и дополнителни атрибути.

Во податотеките применливите знаци зависат од податотечниот систем, оперативниот систем и поставките на јазикот. На пример, UNIX компатибилните податотеки не смеат да ги имаат знаците '/' и NUL-знак. Дополнително, должината на податотечното име е ограничена на 255 знаци. Знаците можат да бидат поинаку кодирани, а поновите оперативни системи го поддржат и Уникод.