Класичен Вајмар

Класичен Вајмар се збир од споменици во Вајмар кои од 2-ри. Декември 1998 година влегле во Светското наследство под заштита на УНЕСКО, во кое се вклучени единаесет различни споменици, кои асоцираат споменици на градот Вајмар, чија вредност е одредена врз основа на на историски настани, архитектонски изглед и автентична опрема.

Класичен Вајмар
светско наследство на УНЕСКО

Културно историска класификацијаУреди

Ансамблот „Класичен Вајмар“ претставува уникатно обележје на една мината но многу влијателна културна епоха - „Вајмарската Класика“, која преку европското и граѓанско поимање ја оформила дворјанската и граѓанската култура во еден современ средноевропски град во 1800.

НаводиУреди