Пивото во Кина стана популарно во минатиот век поради популарноста на (Zhujiang) пивo и (China Pabst Blue Ribbon). Кинеското пиво исто така забележа пораст на популарноста на меѓународно ниво во последните неколку децении. Додека повеќето кинески пива се бледи лајзери, повремено се пронајдени и други стилови, како што се (Tsingtao Dark Beer).

Историја уреди

Производството и потрошувачката на пиво во Кина се случило од пред околу девет илјади години, со неодамнешни археолошки наоди кои покажуваат дека кинеските селани пиеле пиво алкохолни пијалаци уште од 7000 години п.н.е. на мали и поединечни скали. Се создава со ориз, мед и плодови од грозје и глог, се чини дека ова рано пиво е произведено слично на оној на древниот Египет и Месопотамија. Древното кинеско пиво било важно во обожавањето на предците, погребот и другите ритуали на династиите Сјиа, Шанг и Џоу, а пивото било наречено Лао Ли (醪 醴 во скриената коска). Сепак, по династијата Хан, кинеското пиво исчезнало од истакнување во корист на хуангџи, што останало случај во наредните два милениуми. Современото пиво за пиво не беше воведено во Кина до крајот на 19 век, кога Русите воспоставија пиварница во Харбин, а уште три последователи (исто така во Харбин), формирани од Германците, Чехословаците и Русите. Јапонците, исто така, формирале во 1934 година во Мукден Манџурски Пиво, кое подоцна станало Шенјанг Снег Пиво и потеклото на Снежаното Пиво кога беше апсорбирано во 1994 година од страна на Кина ресурси претпријатија.

Појавата на занаетчиско пиво во Кина уреди

Појавата на занаетчиско пиво во Кина започна во големите подрачја на метровите, вклучувајќи ги Пекинг, Шангај и Гуангжу. Откако првенствено е од интерес да се иселат алкохоличари, локалниот потрошувачки интерес за премиум брендови и локални и увезени пиво за пиво е во моментов подемот. Сепак, регулативите на кинеската влада се наведуваат како пречка со која се соочуваат новите пивари или оние кои сакаат да ја прошират дистрибуцијата во шишиња.

Подготовка на состојки уреди

Кинеските пива често содржат ориз, сорго, а понекогаш и 'рж, покрај јачменот. Интересно е што се произведува пиво кое користи горчлива диња наместо хмељ како средство за горење.

Кинеските медиуми објавија во 2001 година дека дури 95% од сите кинески пива содржат формалдехид, за да се спречи таложење во шишиња и лименки додека се чуваат. Оваа практика сега е направена незаконска.

Економија уреди

Снежното Пиво, произведен од CR Snow, е најдобро продаваното пиво во Кина, со 21,7% удел на пазарот, неодамна го презеде Цинтао Пиво, произведено од Пингвинг Цинтао, кој е најширока марка во други земји. Цинтао Пиво се подготвува во градот Кингдао (порано напишан Tsingtao во кинеската транскрипција EFEO), која беше германска база во времето на нееднакви договори и доцно-колонијално западное влијание во Кина. На Германците им било потребно пиво за нивните морнари, војници и трговци, а производството продолжило откако го загубиле градот до Јапонците во Првата светска војна.

Освен Tsingtao, други големи кинески пиво групи вклучуваат Кина Pabst Blue Ribbon, (Yanjing), (Sie)-Танг Лио и (Zhujiang) пиво. Многу големи меѓународни пивари сега имаат интерес или заеднички вложувања со кинески пиварници и популарни меѓународни брендови како што се (Carlsberg) сега се произведуваат во Кина. Ова им дава пристап до кинескиот пазар, истовремено обезбедувајќи капитал и експертиза за да помогне во надградувањето на локалните стандарди за подготовка, иако по цена на сортата.

Brewpubs се здобива со популарност во Кина, првенствено во поголемите градови кои имаат западна заедница, иако има неколку исклучоци во повеќе оддалечени локации, како што е лошата пченица во Дали, Стариот град, Јунан. Најстарата занаетчиска пиварница во Шангај е Хенри (која сега е затворена), по што следи Бунд Пиварницата. Шангај пивара, боксерска мачка пивара, пијалакот и д-р Пиво се некои од повеќе истакнати занает пиварници во Шангај. Во Пекинг неколку занаетчиски пијалаци, како што се "Големата скопска пиво", "Џинг-пиво", "Панда пиво паб" и пиварницата "Бавне брод", станаа жичарници на локалната сцена за ноќен живот. Друга популарна пијалак е (Kaiwei Beer House), синџир со седиште во Вухан. Фестивалите на занаетчиски пиво се популаризирани уште од почетокот на 2010 година во Пекинг и Шангај. Двајца популарни фестивали за пиво во Шангај, Меѓународниот фестивал на пивото во Шангај и Шангајската пива недела, беа започнати во 2012 година.

Од 2011 година, во Шангај беа лансирани неколку специјални услуги за пиво, како што се (Cheers In и Dean's) Шише Магазин.

Во 2015 година уделот на увозот на пиво достигна ниво од 1,14%, а обемот се зголеми за 58,9% на 538,5 милиони литри.

Хонгконг пива уреди

Хонгконг има голема пиварница во сопственост на корпорацијата Сан Мигел на Филипините, како и микропроизводство кое произведува неколку пива за локалниот пазар.

Исти така види уреди