Отвори го главното мени

Киматика (од грчкиот збор што значи „бран“, Κῦμα) е учење што ги проучува видливите вибрации на звукот и е подточка на нормалниот мод. Најчесто, рамната површина на која што се става течноста, песок или други материи вибрира под дејство на звук, каде што за време на вибрирањето, течноста или ситниот песок формираат најразлични форми кои што стануваат се по комплексни кога фреквенцијата со која што се испушта звукот се зајакнува.[1]

ЕтимологијаУреди

Поимот Киматика за ова поле од науката на модалниот феномен, прв го користел швајцарскиот доктор Ханс Џени кој што бил пионер во ова поле. Историски, поимот Киматика потекнува од грчкиот збор 'кума' што значи 'бран', со цел да се опишат периодичните ефекти кои што звукот и вибрацијата ги вршат врз материјата.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Jenny, Hans (July 2001). Cymatics: A Study of Wave Phenomena & Vibration (3rd издание). Macromedia Press. ISBN 1-888138-07-6.