Керолов дијаграм со еден услов.

Во математиката, Керолов дијаграмдијаграм [1] за групирање на предмети во да/не категории. Предметите припаѓаат во една од двете категории, односно или ја имаат одликата (да) или ја немаат одликата (не).

Користење уреди

 
Керолов дијаграм со два услови.

Сите предмети под набљудување, т.е. U=универзалното множество, се дадени во кутиите во дијаграмот. Во дадените примери, U={1,2,3,...,24,25}. (Види и Венов дијаграм.)

Наводи уреди

  1. Sun-Joo Shin & Oliver Lemon (2001-2008). "Diagrams". In: The Stanford Encyclopedia of Philosophy Fall 2008 Edition, Edward N. Zalta (ed.)

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди

  • „Carroll Diagrams“ (англиски). University of Cambridge, nrich.org. 2014. Архивирано од изворникот на 2014-06-16. Посетено на 1 јуни 2014. интерактивен
  • „Наставна програма по Математика за I одделение 2014“ (PDF). БРО МКД. Архивирано од изворникот (PDF) на 2014-07-08. Посетено на 1 јуни 2014.