Карл-Хенрик „Кене“ Фант (1 јануари 1923-29 мај 2016) бил шведски глумец, режисер и писател. Роден бил во Стронгнес, Шведска. Неговиот постар брат Џорџ исто така бил глумец.

Кене Фант

Фант студирал на Драматенс висоскола од 1945 до 1949 година и бил во Кралскиот драмски театар од 1949-1950година. Тој бил ангажиран како директор на филмот „Нордиски тон“ 1952-1962 година, и станал менаџер на продукција на Шведската филмска индустрија (СФ) во 1962 година. Тој бил назначен за извршен директор на СФ од 1963 година. Во 1980 година тој поднесол оставка за да стане хонорарен писател. Неговиот филм Авантурите на Нилс Холгерсон од 1962 година бил пријавен на 3-тиот меѓународен филмски фестивал во Москва. Во 1991 година, тој објавил биографија на Алфред Нобел која вклучувала многу референци за обемната колекција на писма на Нобел.

Фант бил назначен во 2005 година за почесен доктор по историја и филозофија на науката на Универзитетот во Упсала.

Награда Монисманиен Уреди

Во 1975 година, Фант ја основал наградата Монисманијан за слобода на говорот.

Избрана филмографија Уреди

Глумец Уреди

  • Затвор (1949) како Арне
  • Најубавиот на Земјата (1948) како Горан Том
  • Секое срце има своја приказна (1948)
  • Покер (1951)
  • Девојката од Бекфол (1953)
  • Сите светски задоволства (1953)

директор Уреди

  • Тарпс Елин (1956)
  • Авантурите на Нилс Холгерсон (1962)

Надворешни врски Уреди