Квинт Сервилиј Цепион

Квинт Сервилиј Цепион (латински: Quintus Servilius Caepio) - римски конзул и војсководач од 2 век п.н.е. Тој го ограбил светилиштето во шпанскиот град Толоза при што украл големо количество злато. Според легендата, штом го допрел богатиот плен, веднаш умрел. Сепак, оваа легенда не одговара на историските факти.[1]

НаводиУреди

  1. „Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 139.