Качкиот Залив е вливот на Арапското Море по должината на западниот брег на Индија, во државата Гуџарат, кој е познат по екстремните дневни плима и осека.

Качкиот Залив на левата страна
Качкиот Залив во 1896

ИсторијаУреди

Качкиот Залив се споменува во Периплусот на Еритрејското Море, патопис напишан околу 50 н.е., како Заливот Барака.

ГеографијаУреди

Максималната длабочина на заливот Кач е 402 стапки (123 м).

Тоа е регион со најголем потенцијал за производство на енергија од плимата. Тој е околу 99 милји долг, и го дели Куч и полуостровот Катијавар во регионот Гуџарат. Реката Рукмавати се празни во Арапското Море во близина. Заливот Кхамбат лежи на југ, а Големиот Ран на Куч се наоѓа на север од Заливот.

Флора и фаунаУреди

Првата корална градина ќе биде поставена во близина на Митапур во заливот Куч. Различни видови на корали ќе бидат поставени, а подводната градина ќе се развива за потребите на конзервацијата и туризмот. Таа ќе биде развиена со заедничко вложување на шумскиот оддел Гуџарат, Фондот за диви животни на Индија и Тата Хемикалс.

ПоврзаноУреди