Каросерист (англиски: coachbuilder) е изработувач на школки (каросерии) на автомобили. Првично овие била така специјализирани за изработка на дрвени и метални школки, што највеќето автомобилски производители склучувале договори за изработка на каросерии врз нивните шасии.

Автомобил во Португалија од 18-ти век

Како што производителите на автомобили почнале самите да изработуваат каросерии, практиката на школки по порачка почнала да се популаризира меѓу богатите. Некои ултралуксузни возила се продавале само како шасија. Вакви примери се Бугати Тип 57, Кадилак V-16, Ферари 250 и сите Ролс-Ројс автомобили произведени пред Втората светска војна. Многу каросеристи биле поврзувани со славни дизјнери како Пининфарина и Џугиаро.

Со доаѓањето на едноделната каросерија, изработувањето на каросерии станало невозможно. Многу каросеристи биле купени од автомобилските производители и припоени кон нивните фирми. Други станале составувачи на возила по договор, правејќи ниша на локализирани автомобили за поголеми фирми.

Поврзано уреди