Каролина од Насау-Сарбрикен

Грофица Каролина од Насау-Сарбрикен (12 август 1704 - 25 март 1774) — грофица на Пфалц-Цвајбрикен, преку брак со Кристијан III фон Пфалц-Цвајбрикен. Таа била ќерка на грофот Луј Крато од Насау-Сарбрикен и грофицата Филипинка Хенриет од Хоенлохе. На 21 септември 1719 година, на 15-годишна возраст, се омажила за нејзиниот 44-годишен кум, Кристијан III од Цвајбрикен. Свадбата се одржала во замокот Лоренцен во Насау. Кога Кристијан III починал во 1735 година, Каролина го превзела регентството пет години, со согласност на царот Чарлс VI, сè додека нејзиниот син Кристијан IV не станал полнолетен.

Каролина од Насау-Сарбрикен
Роден(а)12 август 1704
Починал(а)25 март 1774 (возр. 69)
Дармштат
СопружникКристијан III фон Пфалц-Цвајбрикен
ТаткоЛуј Крато од Насау-Сарбрикен
МајкаФилипинка Хенриет од Хоенлохе