Карл Емил Георг Герхард (роден како Карл Емил Георг Џонсон; 14 април 1891–22 април 1964) — шведски театарски режисер, ревијален писател и глумец. Во 1938 година го сменил презимето во Герхард и го користел псевдонимот Карл-Герхард.

Карл Герхард1930
Карл Герхард1930

Биографија уреди

Карл Емил Георг Џонсон е роден во парохијата Хедвиг Елеонора во Стокхолм, Шведска. Тој бил син на Франс Емил Џонсон (1861–1917) и Џени Аугуста Џонсдотер (1863–1906). Во 1916 година, тој се појавил како глумец под водство на Јалмар Селандер во Нија Театар во Гетеборг. Во 1919 година, тој дебитирал како пеач во кабарето Феникспалатсет во Стокхолм како наследник на Ернст Ролф (1891–1932). Долги години, тој бил глумец во разни патувачки театарски групи.

Во поголемиот дел од својата кариера, тој напишал песни и двојки, како и голем број скици, дијалози и монолози за настап на сцените во Стокхолм и Гетеборг. Многу драми и песни на Карл Герхард биле политички, и во текот на 1930-тите и Втората светска војна, тие содржеле јасни антифашистички изјави. Компонирал и пеел голем број пакет-текстови и остро ја критикувал апатијата на шведската влада кон нацистичка Германија, меѓу нив е и „Озлогласениот коњ од Троја“.

Се оженил трипати: со глумиците Мери Џонсон (1913-1920), Валборг Гејрон (1922-1930) и Брита Бернер (1930-1936). Тој бил татко на глумецот Пер Герхард (1924–2011).

 
Биста на Карл Герхард, театар Лоренсберг, Гетеборг

Избрана филмографија уреди

  • Мачорот во чизми (1918)
  • Кажете го со тонови (1929)
  • Примерок без вредност (1930)
  • Златните момчиња на среќата(1932)
  • Играта за брак (1935) (исто така скрипта)
  • Ние тројцата дебитанти (1953)
  • Јазгосен (1958)

Надворешни врски уреди