Како овие лекари се сакаат еден со друг!

Како овие доктори се сакаат еден со друг! (изворно: How These Doctors Love One Another!) ― кратка кратка претстава напишана во 1931 година од Џорџ Бернард Шо, која сатиризира спор меѓу двајца лекари за употребата на антисептици во хирургијата. Шо во своите дела редовно ја напаѓал конвенционалната медицина.

„Како овие лекари се сакаат еден со друг!“
George Bernard Shaw 1934-12-06.jpg
АвторЏорџ Бернард Шо
Премиераненастапена
Изворен јазиканглиски
ТематикаЕминентни лекари се расправаат околу антисептици
Жанрсатира

СодржинаУреди

Шо воведува спор помеѓу Сер Вилијам Вотсон Чејн и Сер Алмрот Рајт. Чејн и Рајт се портретирани како се потсмеваат на мислењата на едни со други. Тој заклучува дека кога лекарот не се согласува, никој не е повреден, но „кога лекарите ќе се согласат, ние сме лице в лице со заговор на претенциозно незнаење со таа сомрдна страна на синдикализмот, која е принудена од заедничката потреба да се бори за својата егзистенција дури и до точка на кажување: „Ти ќе умреш пред да умрам од глад“.[1]

КонтекстУреди

Шо го засновал својот главен лик во „<i id="mwDw">Докторската дилема</i>“ на Рајт, но подоцна влегол во судир со него околу вакцинацијата, на што Шо бил против. [2] Тој исто така се спротивставил на Рајт во врска со верувањето на Рајт дека умовите на жените се разликуваат од мажите, став што Шо го отфрлил.[3] Сепак, тука, Шо, во согласност со сопственото верување во превентивната медицина им дава многу поголема тежина на ставовите на Рајт. Рајт бил загрижен дека прекумерната употреба на антисептици ќе создаде отпорни соеви на бактерии, додека Чејн сметал дека антисептиците се апсолутно неопходни.

НаводиУреди

  1. „How These Doctors Love One Another!“. Архивирано од изворникот на 2017-03-14. Посетено на 2021-07-01.
  2. Holroyd, Michael, "Bernard Shaw and his lethally absurd doctor's dilemma", The Guardian, 13 July 2012.
  3. Peters, Sally, "Shaw's Life: A Feminist in Spite of Himself", The Cambridge Companion to George Bernard Shaw, Cambridge University Press, 1998, p.18.

Надворешни врскиУреди