Источна Шведска е регион во Шведска. Регионот е дефиниран и користен од Европската Унија за статистички цели, не се користи како регион од Шведска која користи други поделби на земјата.

Поделба

уреди

Постојат две поделби на Источна Шведска наречени национални области на шведска (NUTS 2). Тие за возврат се состојат од шест различни окрузи (NUTS 3).[1]

Економија

уреди

Еуростат проценува дека регионалниот номинален БДП да биде 206.003 милиони евра, а номиналниот БДП по глава на жител да биде 53.600 во 2015 година студии. Истата студија, исто така, покажа дека регионот има 45% повисок БДП по глава на жител од просекот на ЕУ.[2]

Наводи

уреди
  1. „Regions in the European union“ (PDF). Eurostat. Посетено на 2018-02-28.
  2. „2015 GDP per capita in 276 EU regions“. Eurostat. Посетено на 2018-02-28.