Исидор Милетски

византиски архитект

Исидор Милетски (грчки: Ισίδωρος ο Μιλήσιος, 442 - 537) бил доцноантички архитект, математичар и физичар.

Исидор Милетски
Роден 442
Починал 537
Занимање архитект, математичар и физичар
Фигура на покривот од Лудвиг Симек во Музејот Кунстисториш, Виена (Museumsstraße)
Фигура на покривот од Лудвиг Симек во Музејот Кунстисториш, Виена (Museumsstraße)

Исидор е најпознат е по тоа што заедно со Антимиј Тралски во периодот од 532 до 537 година ја проектирале катедралната црква Света Софија во Цариград, денешен Истанбул, Турција по наредба на византискиот цар Јустинијан I. Оваа катедрала била најголема во светот речиси илјада години, со изградбата на катедралата во Севиља во 1520 година

Исидор предавал физика во Александрија, а подоцна и во Цариград.