Индиски Океан

(Пренасочено од Индиски океан)
Индиски Океан.

Индискиот Океан е трета по големина водена маса на планетата Земја, по Пацификот и Атлантикот. Тој покрива околу 20% од површината на Земјата. Од север е ограничен од Азија, од исток од Австралија и Индокина, од запад од Африка, а од југ со Антарктикот. Нај длабоко место во Индискиот Океан е местото наречено Санта Мариа.

Oceanus.png
ОкеаниКоординати: 20°S 80°E / 20° ЈГШ; 80° ИГД / -20; 80