Индекси бил босански и поранешен југословенски рок бенд популарен во Југославија. Формиран е во 1962 година во Сараево, Босна и Херцеговина и се распуштил во 2001 година кога починал пејачот Даворин Поповиќ. Некои од нивните најзначајни песни се „Свијет у коме живим“ и „Негдје у крају, „У затишју“ со стихови на Желимир Алтарац Чичак, „Плима“, „Све ове године“, „Сањам“ и „Бацила је све низ ријеку“, која подоцна била првеземена од многу други екс-југословенски групи, особено Црвена јабука .

Индекси
ПотеклоСараево, Босна и Херцеговина
Жанр(ови)Прогресивен рок
Психоделичен рок
Поп рок
Години на активност1962–2002
Продукциска куќа/ќиДискотон
Југотон
PGP-RTB
Поранешни членовиДаворин Поповиќ
Слободан Ковачевиќ
Ѓорѓе Кишиќ
Фадил Реџиќ
Нено Јурин
Синан Алимовиќ
Шефко Акшамија
Недим Хаџихасановиќ
Алија Хафизовиќ
Слободан Мисаљевиќ
Исмет Арнауталиќ
Ѓорѓе Узелац
Владо Правдиќ
Корнелије Ковач
Ѓорѓе Новковиќ
Ранко Рихтман
Мирослав Мараус
Мирослав Шарановиќ
Милиќ Вукашиновиќ
Денис Лазендиќ
Енцо Лесиќ

Индекси биле формирани во 1962 година, а нивното име е изведено од „Индекс“, кој претставувал дневник на учениците. Тие започнале со правење инструментални корици на популарни хитови, но во 1967 година започнале со компонирање. Тие биле познати како „Пионери на психоделична карпа“ и биле инспирирани од многу бендови како „ Битлси“, „ Да “ и „Погодете кој“ .

Постава уреди

Поврзано уреди

  • Индекси (награда), наградата за Босанска музика именувана по нив

Надворешни врски уреди