Иксион бил крал ла Лапитите во Тесалија. Според преданието, тој ја навредил божицата Јунона и за казна, во Долниот свет бил распнат на тркало кое се вртело постојано.[1]

Иксион распнат на огненото тркало

Наводи уреди

  1. „Objašnenja“, во: Rimska lirika. Beograd: Rad, 1964, стр. 106.