Идријца — лева притока на реката Соча во западниот дел на предалпската гора. Извира на работ на Војскарската висорамнина (924 m). Долга е 60 км[1], а заедно со сливо 642 км2. Во Соча се влева кај Мостот на Сочи.

Реката Идријца во близина на Дивото езеро

Идријца е доста богата со вода (на устието 33,6 м3), но поради варовничкиот состав на теренот по кој протекува, освен карстни извори (Диво езеро, Подротеја) има малку притоки. Од десна стран се Бела, Зала, Церкница и Бача, од левата страна Никова, Каномља и Требуша. Низводно од Идрија е умерено загадена.

Надворешни врскиУреди

  Оваа статија за река е никулец. Може да помогнете со нејзиното уредување!


НаводиУреди

  1. „Reke, dolge nad 25 km, in njihova padavinska območja“ (словенечки и англиски). Statistical Office of the Republic of Slovenia. 2002.