Ида (митологија)

Во грчката митологија, Ида од Етолија бил јунак во Илијада, кој се опишува како најсилен и најсмел од сите луѓе. Ида бил син на Афареј и Арена. Брат на Линкеј, како и тој, бил аргонаут и со него бил еден од ловците на калидонскиот вепар. Ида имал една ќерка по име Клеопатра.

Rape Marpessa Staatliche Antikensammlungen 2417 n2.jpg

Надворешни врскиУреди

НаводиУреди