Иван Харизанов (1937 - 2008) — македонски национален деец од Пиринска Македонија, Бугарија.

Податотека:IvanHarizanov.jpg
Иван Харизанов

Роден е на 31 јули 1937 година. Уште како младич ги прима револуционерните идеи за слободна Македонија, поради што одвај 23 годишен е уапсен и осуден. Во затвор е 1960 и 1961 година. Таа казна не го прекршува неговиот слободољубив дух и продолжува да се бори за човековите права на македонското малцинство од неговиот роден крај. Тој е еден од основачите на ОМО-ПИРИН и подоцна на ОМО Илинден - Пирин во село Бања (Разлошко). Умира на 3 јануари 2008 година.

Литература

уреди

Весник “Народна Волја“.