Иван Никитич Инзов бил руски генерал на пешадијата и командант во Патриотската војна во 1812 година.

Портрет од Џорџ Даве

Тој има нејасно потекло, но некои сметаат дека неговиот татко е царот Павле I (кој бил само 14 години постар).[1] Според зборовите на Анри Тројат, Инзов „гледал на Пушкин како на издвоено суштество, со кое треба внимателно да се постапува“.[2] Тој бил погребан во наменски изграден мавзолеј во Болград, град што тој го создал.

Тој исто така бил и привремен генерален гувернер на Новорусија од јули 1822 до 23 мај 1823 година заедно со генералските гувернери Александар Лангерон и Михаил Воронцов.[3]

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Lydia Lambert, Willard Ropes Trask. Pushkin, Poet and Lover. Doubleday, 1946. P. 84.
  2. H. Troyat. Pushkin: A Biography (1950). P. 149.
  3. Herlihy, Patricia (1991) [1987]. Odessa: A History, 1794-1914. Cambridge, MA: Harvard University Press. стр. 116, 117. ISBN 0-916458-15-6. hardcover;, paperback reprint.

Надворешни врски уреди