Иван Евстратиев Гешов бил бугарски политичар, водач на Народната партија.

Гешов

Тој е премиер на Бугарија на 32-та влада (1911-1913) [1]. Гешов е претседател на Бугарското литературно друштво (1898-1911), Бугарската академија на науките (1911-1924) и Бугарскиот црвен крст (1899-1924). Гешов е народен претставник во неколку бугарски собранија.

Наводи уреди

  1. Ташев, Ташо. Министрите на България 1879-1999. София, АИ „Проф. Марин Дринов“ / Изд. на МО, 1999.