Зона од 30 км/ч

Зоните од 30 км/ч (30 километри на час) и 20 милји/ч (20 милји на час) се форми за управување со брзината на возење во одредени области од урбаните патишта. Во некои јурисдикции, се користат како алтернатива на вообичаеното ограничување на брзината. Максимално дозволената брзина на движење во овие зони изнесува 30 км/ч[convert: unknown unit], односно 20 miles per hour (32 km/h). Иако овие зони немаат номинална ограничување на брзина објавено, брзините обично се обезбедуваат од употреба на сообраќај смирувачки (физичка или психичка), мерки, иако границите со знаци и линии само сè повеќе се користи во велика БРИТАНИЈА.[1][2]

Сообраќаен знак за зона од 30 км/ч во Австрија
Сообраќаен знак за зона од 20 милји/ч во Велика Британија

Причини за воведувањеУреди

Овие зони обично се воведуваат во станбени области, со цел да се ограничи брзината на сообраќај во рамките на дозволеното безбедно ниво. Филозофијата зад ваквите зони е дека улиците во рамките на зоната претставуваат јавен простор, и тие сакаат да помогне да се направи рамнотежа помеѓу реалноста на урбана област суета со пешачки активност и циркулаторниот функција на патиштата. Улиците во овие зони се смета за просторот, за луѓето кои живеат, работат, да играат и да учат во областа, а не за луѓе кои се премине зона за да се добие некаде на друго место. Теоријата е да се намали стаорец работи , со истовремено подобрување на безбедноста и квалитетот на живот во областа.

НаводиУреди

  1. Elizabeth Press (2010-08-30). „No Need for Speed: 20′s Plenty for Us“. Streetfilms. Посетено на 2011-11-27.
  2. „Setting Local Speed Limits“. UK Department for Transport. 2013-01-01. Посетено на 2015-04-28.