Знаме на Малдивите

Знамето на Малдивите е национално знаме на државата. Тоа е црвено знаме со зелен правоаголник во средината во кој се наоѓа вертикална бела полумесечина. Ова знаме било усвоено на 25 јули 1965 година.


Знаме на Малдивите
}}
Употреба државно знаме национално знаме
Сразмер 2:3
Усвоено 25 јули 1965
Опис Зелен правоаголник центриран на црвено поле; обвинет за бела полумесечина свртена кон мувата
Творец Абдул Маџид Диди

Црвената боја ја претставува храброста на националните херои и нивната спремност да се жртвуваат за татковината. Зелената боја ги претставува кокосовите палми на островите. Белата полумесечина ги претставува муслиманите во земјата.

Галерија уреди

Поврзано уреди