Знамето на Лисабон, познато и како Знамето на Свети Винсент, ― општинско знаме на Лисабон, кое се состои од жиронија наизменично помеѓу црно и бело обезличено со грбот на Лисабон во средината. За цивилна употреба знамето се вее без грбот.


Знаме на Лисабон
}}
Сразмер 2:3
Усвоено 13 век
Опис жиронија кој се менува помеѓу црно и бело под грбот на Лисабон во средината.

Грбот на Лисабон ја прикажува приказната за тоа како Свети Винсент станал светец-заштитник на Лисабон. Португалската легенда кажува како телото на светецот било купено во Алгарве во 1173 година додека бил на пат кон главниот град за да биде погребан во лисабонската катедрала од кралот Алфонсо I. Овде, додека бродот бил закотвен на најјугозападната точка на Португалија (денешен Р’т Свети Винсент), двајца гаврани наводно се качиле на бродот за да го чуваат трупот.[1] Оваа легенда се раширила во португалскиот фолклор, што резултирала со тоа што сцената се користи за претставување на Лисабон.

Веднаш подолу е обвиткан јаката на Орденот на кулата и мечот, кој му бил доделен на градот на 3 јуни 1920 година од претседателот Антонио Жозе де Алмеида.[2][3] Под грбот има бел свиток со мотото MUI NOBRE E SEMPRE LEAL CIDADE DE LISBOA („Најблагороден и најверен град Лисабон“). Над грбот има златна мурална круна со пет видливи кули, што укажува на статусот на градот и главниот град на Лисабон.[4]

Знамето на Лисабон влијаело на дизајнот на знамето на Сеута.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Purcell, Mary (1960). Saint Anthony and His Times. Garden City, New York: Hanover House. стр. 44–45.
  2. „Membros Honorários“. Ordens Honoríficas Portuguesas. Посетено на 12 јуни 2022. Em 1920, o Presidente António José de Almeida concedeu à cidade de Lisboa a Grã-Cruz da reformulada Ordem Militar da Torre e Espada, do Valor, Lealdade e Mérito.
  3. „Entidades Nacionais Agraciadas com Ordens Portuguesas“. Ordens Honoríficas Portuguesas. Посетено на 12 јуни 2022.
  4. „Lisboa (Lisbon) Municipality (Portugal)“. Flags of the World. Посетено на 12 јуни 2022.

Надворешни врски уреди