Знаме на Либерија

Либериското знаме носи тесна сличност со знамето на САД, покажувајќи го своето екс-американско робско потеклото. Либерија знаме има црвено-бели пруги, како и син квадрат со бела ѕвезда во кантонот.

FIAV 111111.svg Сегашното знаме на Либерија.

Единаесетте ленти ги симболизираат потписниците на Декларацијата за независност на Либерија, црвената и белата боја ја симболизираат храброста и моралната совршеност. Белите ѕвезди ја претставуваат слободата што им била дадена на екс-робовите. Погоре се наоѓа сината боја која што ја означува Африканската родна земја.

Знамето на Либерија може да се забележи на многу бродови низ светот, затоа што компаниите што раководат со бродовите ги избегнуваат даноците.

Се проценува дека 1,600 бродови го носат ова знаме, што претставува голем приход за Либерија.

Останати знамињаУреди

ПоврзаноУреди