Знамето на Гвајана е официјалното знаме во државата кое било усвоено во 1966 година. Знамето било дизајнирано од Витни Смит. Знамето е составено од зелена позадина на која се наоѓаат два триаголника во различни диманезии, поголемиот е жолта боја со бели рабови, додека помалиот е во црвена боја со црни рабови. Зелената боја го претставува земјоделството и шумите, белата реките, златната минералните ресурси, црната издржливоста и црвената ги претставува ентузијазмот и динамиката на народот.

Знаме на Гвајана.

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди