„Злобниот демиург“ (француски: Le Mauvais démiurge) — книга на романско-францускиот философ и есеист Емил Чоран, првобитно објавена во 1969 година од издавачката куќа „Галимар“.

Содржина уреди

Книгата се состои од шест дела (есеи и афоризми):[1]

  • Злобниот демиург
  • Новите богови
  • Палеонтологија
  • Средби со самоубиството
  • Неослободено
  • Задавени мисли

Наводи уреди

  1. Emil M. Sioran, Zli demijurg. Beograd: Dereta, 2019.