Зевксис (464 п.н.е.398 п.н.е.) – славен грчки сликар, познат како голем мајстор во изразувањето на светлината и на сенките.[1]

Наводи Уреди

  1. „Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 129.