Жил Аликс
Роден8 Септември 1818
Fontenay-le-Comte
Починал1 Септември 1903
2. округ на Париз
ЗанимањеАктивист, комуњар, активист за женски права, учител
Звањеградоначалник на 8-миот арондисман на Париз (Париска комуна, 1871–1871)
Потпис


Жил Аликс (9 септември 1818 година во Фонтене-ле-Конт, Ванде - 1 септември 1903 година во Париз) бил феминист, социјалист, политички активист и ексцентричен пронаоѓач. Како комуњар, тој беше градоначалник на 8. округ во Париз.[1]

Политички активизам уреди

Во Комуната тој го инспирирал создавањето на „Comité des Femmes de la Rue d'Arras“, која имала некомунистички социјалистички став кој ги нагласува правата на жените. Значењето на групата е спорно, но се чини дека не успеала во голем дел од целите.[2]

Пронајдоци и експерименти уреди

Жил Аликс е познат и по неговата поврзаност со неколку пронајдоци и експерименти кои се сметаат за невообичаени. Еден од нив е „телеграфот на полжавот“ (види пасилалинско-симпатичен компас). Идејата зад овој пронајдок постулира дека полжавите, откако ќе се контактираат, остануваат во симпатична комуникација. Имајќи го ова предвид, полжавите би можеле да се користат за испраќање пораки преку оваа комуникација.[3] За време на француско-пруската војна, тој предложил жените да бидат вооружени со цевки полни со прусинска киселина, со кои би можеле да ги убијат Пруските напаѓачи.[1]

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 Gullickson, Gay L. (1996). Unruly women of Paris : images of the commune. Ithaca. стр. 102. ISBN 0-8014-3228-6. OCLC 191821836.
  2. Political and Historical Encyclopedia of Women By Christine Fauré, Richard Dubois, pg 242
  3. "The Snail Telegraph" in Historic Oddities and Strange Events By Sabine Baring-Gould, pgs 189-198

Поврзано уреди