Есенски лисја се збирка на песни од Виктор Иго објавени од 1831.

Куќата на улицата „Нотр-Дам-де-Шамп“ каде што Виктор Иго ја напишал „Есенски лисја“

Збирката опфаќа 40 песни. Според Иго, тие се спокојни и мирни стихови, стихови посветени на семејството,на домашното огниште, на приватниот живот; стихови од душата.

Тоа е серија песни во кои доминира меланхолијата.

Паднати лисја, мртви лисја како и секој есенски лист.

Тоа се спокојни стихови од внатрешноста на душата, сеќавањата за неговата мајка која го штитела неговото болно детство.[1], [2]

Библиографија

уреди
  • G. Lanson, P. Tuffrau, Historia literatury francuskiej w zarysie, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa 1963

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди

[1]

  1. „Victor Hugo: Success (1830–51)“. Архивирано од изворникот на 2020-10-27. Посетено на 2021-01-05.