Ерланд Јозефсон (15 јуни 1923 година-25 февруари 2012 година) бил шведски глумец и автор. Тој бил најпознат на меѓународната публика по неговата работа во филмовите во режија на Ингмар Бергман, Андреј Тарковски и Теодорос Ангелопулос.

Живот и кариера

уреди

Јозефсон е роден на островот Кунгшолмен, во Стокхолм, Шведска, како син на Мод Елен Габриел (родена Бохеман) и Гунар Август Јозефсон, книжар со еврејско потекло, во 1923 година. Неговиот чичко (брат на мајката) бил дипломатот Ерик Бохеман, а неговиот прадедо по мајка бил ентомолог Карл Хенрик Бохеман.

Јозефсон бил водач на Кралскиот драмски театар во Стокхолм од 1966 до 1975 година. Исто така, објавил романи, раскази, поезија и драма, и бил режисер на неколку филмови. Во 1980 година тој режирал и глумел во филмот Мармалад Револушн, кој бил вклучен на 30-тиот меѓународен филмски фестивал во Берлин. Во 1986 година глумел во Жртвата и ја освоил наградата за најдобар глумец на 22-то доделување на наградите „Гулдбаге“.

Тој беше шведскиот глас на Нараторот во Убавицата и ѕверот на Дизни.

Избрана филмографија

уреди
  • Дожд на нашата љубов (1946 година, во режија на Ингмар Бергман) како службеник во канцеларијата на викарот (непознато)
  • Ева (1948, во режија на Густаф Моландер) како Карл, братот на Јозеф (непознато)
  • До радоста (1950, режија на Ингмар Бергман) како Бертил (невидено)
  • Сценинганг (1956, во режија на Бенгт Екерот) како Бергквист, режисер / Наратор
  • Додека го местиш креветот... (1957, режија: Берје Ларсон) како Ерик, доктор
  • Брагот на животот (1958 година, во режија на Ингмар Бергман) како Андерс Елиус
  • Магионичарот (1958 година, во режија на Ингмар Бергман) како конзул Егерман
  • Час на волкот (1968, во режија на Ингмар Бергман) како Барон фон Меркенс
  • Девојките (1968, во режија на Маи Зетерлинг ) како Карл
  • Ева - отфрлената (1969, во режија на Торгни Викман)
  • Страста на Ана (1969, во режија на Ингмар Бергман) како Елис Вержерус / Самиот
  • Плаче и шепоти (1972 година, во режија на Ингмар Бергман) како Дејвид
  • Сцени од брак (1974 година, во режија на Ингмар Бергман) како Јохан
  • Волшебната флејта (1975, ТВ-филм, во режија на Ингмар Бергман) како Човек во публика (невидено)
  • Монисмани 1995 (1975 година, во режија на Кене Фант) како учител
  • Лице в лице (1976, во режија на Ингмар Бергман) како д-р Томас Јакоби
  • Се плашам (1977, во режија на Дамиано Дамијани ) како судија Канцеда
  • Игри на љубовта и осаменоста (1977 година, во режија на Ања Брејен) како Донкер
  • Надвор од доброто и злото (1977, во режија на Лилијана Кавани) како Фридрих Ниче
  • Еден по еден (1978, во режија на Ерланд Јозефсон) како вујко Дан
  • Есенска соната (1978 година, во режија на Ингмар Бергман) како Јозеф
  • Првата Полка (1979, во режија на Клаус Емерих) како Лео Марија Пионтек
  • Да се ​​заборави Венеција (1979 година, режија на Франко Брусати) како Ники
  • Мармалад револуција (1980 година, режија од него) како Карл Хенрик Елер
  • Керлекен (1980 година, во режија на Теодор Калифатидес) како Андреас
  • Мелодијата го прогонува моето сеќавање (1981, режија: Рајко Грлиќ ) како Рудолф
  • Време на мир во Париз (1981 година, режија: Предраг Голубовиќ)
  • Црна Гора (1981, режија: Душан Макавејев) како Мартин Џордан
  • Вариола Вера (1982, режија Горан Марковиќ) како д-р Драгутин Кенигсмарк
  • Фани и Александар (1982, во режија на Ингмар Бергман) како Исак Јакоби - Јакобис хус
  • Ева (1983, во режија на Френси Слак) како Оце
  • Носталгија (1983, во режија на Андреј Тарковски ) како Доменико
  • Куќата на жолтиот тепих (1983, во режија на Карло Лицани ) како Професорот
  • Бела Дона (1983, во режија на Питер Кеглевиќ ) како Макс
  • После пробата (1984 година, ТВ филм, во режија на Ингмар Бергман) како Хенрик Фоглер (постар)
  • Ангелас Криг (1984, во режија на Еија-Елина Бергхолм) како Антон Голдберг
  • Баком јалусин (1984, режија Стиг Бјоркман) како Даниел Бренер
  • Валкана приказна (1984, во режија на Јорн Донер ) како Габриел Бергрен
  • Летачките ѓаволи (1985, во режија на Андерс Рефн) како Оскар Зајденбаум
  • Невидливиот играч(1985 година, во режија на Серџо Џени)
  • Љубов (1986, во режија на Mai Zetterling) како Дејвид Шпренгел
  • Спасувајќи ја Грејс (1986, во режија на Роберт М. Јанг ) како монсињор Франческо Геци
  • Жртвата (1986, во режија на Андреј Тарковски) како Александар
  • Последната мазурка (1986, во режија на Џанфранко Бетини) како Сера
  • Болеста на љубовта (1986, во режија на Џорџо Тревес ) како таткото на Роберт
  • Ден претходно (1987 година, во режија на Џулијано Монталдо) како Свансон
  • Неподносливата леснотија на битието (1988, во режија на Филип Кауфман ) како Амбасадорот
  • Тестаментот на убиениот еврејски поет (1988, режија: Френк Касенти) како Жупанев
  • Ханусен (1988, режија: Иштван Сабо) како д-р Бетелхајм
  • Миграции (1989, режија: Александар Петровиќ) како Епископ
  • Легендарниот живот на Ернест Хемингвеј (1989 година, во режија на Хосе Марија Санчес) како Кларенс Хемингвеј
  • Темното сонце (1990 година, во режија на Дамијано Дамијани) како адвокат Белмонте
  • Добра вечер, г-дин Валенберг (1990, режија: Кјел Гред) како Рабинен
  • Злобните (1991, во режија на Карло Лизани) како проф. Брокнер
  • Книги на Просперо (1991 година, во режија на Питер Гринавеј) како Гонсало
  • Средба со Венера (1991 година, во режија на Иштван Сабо) како Хорхе Пикабија
  • Волот (1991, во режија на Свен Никвист) како Сигвард Силвер
  • Неволниот играч на голф (1991, во режија на Ласе Аберг) како Критикерн
  • Холозен (1992, режија: Хајнц Бутлер, Манфред Ајхер) како Гајзер
  • Софи (1992, режија Лив Улман ) како таткото на Софи
  • Игра со соништата (1994, во режија на Уни Страуме) како слепец
  • забрането овошје (1994, во режија на Уни Страуме) како Хазаинат
  • Ким Новак е на телефон (1994, во режија на Рики Росео)
  • Погледот на Улис (1995 година, во режија на Тео Ангелопулос) како куратор на библиотеката
  • Пактен (1995, режија на Лејдулв Рисан) како Август Линд
  • Кристин Лаврансдатер (1995, режија Лив Улман) како Бродер Едвин
  • Во присуство на кловн (1997, ТВ филм, во режија на Ингмар Бергман ) како Освалд Фоглер
  • Петта зима на Магнетизер (1999 година, во режија на Мортен Хенриксен) како Хр. Хофверберг
  • Неверен(2000 година, во режија на Лив Улман) како Бергман
  • Сега (2003, Кратко, во режија на Сајмон Стахо) како Јакоб (стар)
  • Добриот папа: Папата Јован XXIII (2003, ТВ филм, режија на Рики Тогнаци ) како Франц Фон Папен
  • Сарабанд (2003, ТВ филм, режија на Ингмар Бергман) како Јохан
  • Ден и ноќ (2004 година, во режија на Симон Стахо) како Наратор (глас)
  • Дотеран мртовец (2005, режија: Бенјамин Филиповиќ) како Заим Кундуревиќ
  • Добредојдовте во Верона (2006 година, во режија на Сузана Остен) како Џозеф

Библиографија

уреди
 • Круг (1946)
 • Огледалото и Портир (1946)
 • Игри со потресени уметници (1947)
 • Сам и слободен (1948)
 • Лиснарпост (1949)
 • Возрасните деца (1952)
 • друштвена игра (1956)
 • Приказна за г-дин Силберштајн (1957)
 • Кунген ур лекен(1960)
 • Бенџамин: Генералскан (1963)
 • Последните денови на д-р Мејер и првата ноќ на кандидатот Нилсон (1964)
 • Вечерниот чувар на вечерта(1986)
 • Конрад во театарот (1987)
 • Камелеонтерна (1987)
 • Бојата: тврдоглавите преживеани од буржоаската култура (1988)
 • Петар вози трактор (1989)
 • Улогата: снимена на турнеја со Градината со вишни 24/2 - 15/5 1989 (1989)
 • Игри на вистината (1990)
 • Конрад во градинката за стари мажи: сликовница за возрасни (1991)
 • Настапи (1991)
 • Конрад оди на одмор: сликовница за незрели (1993)
 • Автопортрет: егоцентричен дијалог (1993)
 • Игри на вистината (1994)
 • Губрора (1994)
 • Знај ја вистината (1995)
 • Без одговор (1996)
 • Стокхолмс Сјал (1999)
 • Фаза на знаење: избор на текстови (2007)
 • Придружници за патување: приказни накратко (2009)
 • Ноќ во шведското лето (2011)

Надворешни врски

уреди