Ен Шарлот Вартоломеј

Ен Шарлот Бартоломеј (1800–1862), била англиска сликарка на цвеќиња и минијатури и авторка.

Гробот на Валентин и Ен Вартолемеј на гробиштата Хајгејт

Животот уреди

Вартоломеј е родена на 20 март 1800 година во Лодон, Норфолк, ќерка на Арнал Фаерман и внука на Џон Томас, епископ од Рочестер. Во 1827 година се омажила за композиторот Волтер Турнбул кој починал во 1838 година.


Во 1840 година таа објавила „Песни на Азраел“ и други песни под името на г. Турнбул. Во истата година таа станала втора сопруга на сликарот на цвеќиња, Валентин Вартоломеј . По ова, таа почнала да слика мртви плодови и цвеќиња. Изложувала во Британската институција и Кралската академија и Друштвото на британските уметници . Таа била основачки член на Друштвото на женски уметници, откако поднела петиција до Кралската академија да ги отвори своите училишта за жени. Британскиот музеј има еден акварел од овој вид, „Проучување на градинарски афион“, но, нејзината главна работа биле минијатури за брошеви и накит.

Нејзината драма„ Прстенот или ќерката на фармерот“, домашна драма во два чина, се појавила во 1845 година, а друга, фарса наречена „ Тоа е само мојата тетка“ за првпат била изведена во театарот Мерилебон во 1849 година. И двете од нив се широко достапни во микроформа како дел од англиската и американската серија драма од 19 век.

Таа повремено изложувала парчиња цвеќе или овошје и се прикажувала на Кралската академија. Британскиот музеј има еден акварел од овој вид, но нејзината главна работа биле минијатури за брошеви и накит.

Последен пат таа изложувала во 1857 година, а починала на 18 август 1862 година. Таа е погребана со Валентин Вартоломеј на западната страна на гробиштата Хајгејт . Гробот (парцела бр. 11876) се наоѓа веднаш десно од северниот чуварски дом.

Поврзано уреди

Англиски сликарки од почетокот на 19 век кои изложувале во Кралската академија за уметност

Наводи уреди