Список на емири на Катар

список на статии на Викимедија
(Пренасочено од Емир на Катар)

Ова е список на емири на Катар. Сите се членови на династијата ел-Тани. Државотворец на Катар е шеикот, Мухамед бин Тани (1868), кој не ја носел титулата „емир“. Династијата води потекло од Бану Тамим, еден од најголемите родови во Арапскиот Полуостров.

Емир of Катар
امیر الدوله القطر


ЗвањеНеговото Височество
ПрестолонаследникТамим бин Хамад ел-Тани
Прв владетелЏасим бин Мухамед ел-Тани
Основање1868

Емири на Катар (1868-) Уреди

Име На власт Белешки
Од До
шеик Мухамед бин Тани 1868 1878
шеик Џасим бин Мухамед ел-Тани 1878 17 јули 1913
шеик Абдула бин Џасим ел-Тани 17 јули 1913 20 август 1949 абдицирал; поч. 25 април 1957
шеик Али бин Абдула ел-Тани 20 август 1949 24 октомври 1960 абдицирал; поч. 31 август1974
шеик Ахмед бин Али ел-Тани 24 октомври 1960 22 февруари 1972 симнат од братучед му Халифа; поч. 25 ноември 1977
шеик Халифа бин Хамад ел-Тани 22 февруари 1972 27 јуни 1995 симнат од син му Хамад
шеик Хамад бин Халифа ел-Тани 27 јуни 1995 на власт

Поврзано Уреди