Елејн Арингтон

Елејн Арингтон (англиски: Elayne Arrington) — американска математичарка и инженер. Таа била првата афроамериканска жена која дипломирала на Училиштето за инженерство на Универзитетот во Питсбург.[1] Во 2017 година, Арингтон ја добила наградата Почитуван бивш студент од Афро Американскиот Совет на бивши студенти.[2]

Ран живот и образованиеУреди

Елејн Арингтон пораснала во Западен Мифлин, Пенсилванија, и дипломирала на средното училиште Хоместад во 1957 година, каде што била на заминување, добивајќи втор највисок математички САТ резултат во земјата (797 од вкупно 800).[3] Тој резултат бил препорака за да добие стипендија за да студира за машински инженер на Универзитетот во Питсбург, но спонзорот ја повлекол својата апликација за стипендијата, велејќи дека парите требале да им бидат дадени на мажите, бидејќи жените не ги завршуваат инженерските програми.[4]

Во 1961 година таа станала првата жена која дипломирала на Училиштето за инженерство на Универзитетот во Питсбург. Магистрирала по математика на Универзитетот во Дејтон, Охајо. Додека работела на нејзината магистерска тема, Арингтон, исто така, земала курсеви по математика на Универзитетот во Оксфорд.[3] Таа станала 17. афроамериканска жена во САД која докторирала по математика.[2][3]

КариераУреди

Арингтон станала воздухопловен инженер во Одделот за странска технологија на Воздухопловната База Врајт-Патерсон во Дејтон, Охајо,[2] каде што таа работела на анализата на перформансите на авионите од Советскиот Сојуз. Подоцна се вратила на Универзитетот во Питсбург, каде станала придружен професор по математика.[3]

НаводиУреди

  1. Wojcik, Joe (15 February 2017). „Pioneer role model for next generation“. www.bizjournals.com. Посетено на 2018-05-30.
  2. 2,0 2,1 2,2 „Four Inspiring African-American Women Honored at University of Pittsburgh - SWSG“. SWSG (англиски). 2017-07-20. Посетено на 2018-05-30.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 „Elayne Arrington“. www.pts.edu (англиски). Посетено на 2018-05-30.
  4. „Robert Hill: Pittsburgh's own 'Hidden Figures'. Pittsburgh Post-Gazette (англиски). Посетено на 2018-05-30.