Електро-Словенија

Електро-Словенија, доо (словенечки: Elektro-Slovenija, d.o.o.; ЕЛЕС/ELES) ― државно претпријатие за пренос на електрична енергија во Словенија. Претпријатието е основано во 1991 година од Владата на Словенија.[1] Тоа е единствениот оператор на електропреносен систем во земјата. ЕЛЕС управува со мрежата од 400 kV, 220 kV и 110 kV далноводи со вкупна должина од 2,587 км. Управен директор на претпријатието е Александар Мервар [sl].

Електро-Словенија
ЕЛЕС
ВидДруштво со ограничена одговорност (д.о.о.)
ДејностЕлектрична енергија
Основано1991
ОсновачВлада на Словенија
Седиште,
УслугиПренос на електрична енергија
СопственикВлада на Словенија
Мреж. местоwww.eles.si

ЕЛЕС е членка на Европската мрежа на преносни систем оператори за електрична енергија (ЕНТСО-Е).[2]

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. „Slovenia. Energy Market Actors“. Австриска агенција за енергетика. Архивирано од изворникот на 2011-07-23. Посетено на 24 ноември 2023.
  2. „ЕЛЕС станува полноправна членка на операторите на европските преносни системи“. СТА. 7 декември 2001. Посетено на 24 ноември 2023.

Надворешни врски

уреди