Ексновација

(Пренасочено од Ексновацијата)

Ексновација — поим кој означува нешто спротивно на иновација, при што процесите и практиките кои биле тестирани и потврдени дека се најефективни или дека најдобро се вклопуваат со стратегијата на компанијата, се стандардизирани за да се спречи нивно понатамошно менување.[1][2][3][4] Некои од компаниите кои го следеа процесот на ексновација како стратегија за да се подобри ефикасноста на организациската биле Генерал Електрик, Форд Мотор Компани и Американ Ерлејнс.[5] Терминот беше создаден во 1981 година од страна на Џон Кимберли [6] и оттогаш продолжил да стане забележлив и во различни практики, до управување на медицината.[7][8][9][10][11][12]

НаводиУреди

 1. http://magsonwink.com/ECMedia/MagazineFiles/MAGAZINE-11/PREVIEW-6431/Business%20&%20Economy%20October%202012-Preview.pdf
 2. „Should You "Exnovate" your Product Portfolio? - Tech-Clarity“. Tech-Clarity (англиски). 2009-08-11. Посетено на 2017-02-08.
 3. „The Exnovation Conundrum“. LDI (англиски). 2015-02-11. Посетено на 2017-02-08.
 4. „Welcome to 4Ps Business and Marketing - The Chief Consulting Editor's Desk - The Mother of all Innovations & Exnovation©“. www.4psbusinessandmarketing.com. Посетено на 2017-02-08.
 5. India, Website Developed by Christopher Mani, Planman Media Pvt. Ltd. Delhi. „Business and Economy - India's Most Influential Business and Economy Magazine - Exnovation!“. www.businessandeconomy.org. Посетено на 2017-02-08.
 6. Кимберли, Ј.Р. (1981) 'Managerial Innovation'. In Nystorm, P.C. and Starbuck, W.H. (eds) Handbook of Organizational Design. Amsterdam: Elsevier, pp. 84–104.
 7. Rodriguez, H (2016). „The exnovation of chronic are management processes by physician organizations“. Milbank Quartlerly. 94. doi:10.1111/1468-0009.12213. PMID 27620686.
 8. Williams, I (2011). „Organizational readiness for innovation in health care: some lessons from the recent literature“. Health Serv Manage Res. 24: 213–8. doi:10.1258/hsmr.2011.011014. PMID 22040949.
 9. http://www.safetyandquality.gov.au/wp-content/uploads/2012/02/Exnovation.pdf
 10. Frank, Richard G.; Glied, Sherry A. (2008-04-01). Better But Not Well: Mental Health Policy in the United States since 1950 (англиски). JHU Press. ISBN 9780801889103.
 11. „THE MOTHER OF ALL INNOVATIONS – EXNOVATION©“. a--sandeep.blogspot.in. Посетено на 2017-02-08.
 12. „What is 'Exnovation' and Where Does it Fit in the Innovation Life Cycle? | Innovation Management“. www.innovationmanagement.se (англиски). Посетено на 2017-02-08.