Езерото Зумпанго - неистечно езеро порано сместено во Мешиканската Долина. Тоа било важна област за мезоамериканскиот културен развој во средишно Мексико.

Езерото Зумпанго
Мешиканската Долина во времето на шпанското освојување, ок. 1519

Неистечниот слив се наоѓа на северот на државата Мексико, во околината на општината Зумпанго и се граничи со општината Теолојукан во сојузната држава Мексико.[1][2]

Езерото Зумпанго и другите големи мешикански езера (солените езера Чалко, Тешкоко и Шалтокан и слатководното Шочимилко) го создале езерскиот систем на древниот Мешикански Басен. Овие езера биле дом на многу мезоамерикански култури, вклучувајќи ги Толтеците и Ацтеките.

Езерото Зумпанго било првичното живеалиште на аксолотлот, водоземец кој сега е критично загрозен и евентуално изумрен во дивината поради урбано уништување. [ потребно е цитирање ]

Наводи

уреди
  1. „Laguna de Zumpango“. turismomexiquense.blogspot.mx. Посетено на 18 октомври 2020.
  2. Montoya Rivero, María Cristina. „Del desagüe del Valle de México al drenaje profundo“. México Desconocido. Посетено на 19 October 2010.