Егеон (месечина)

Егеон познат и како Сатурн LIII (привремена ознака S/2008 S 1) — месечина на Сатурн. Нејзиното откривање било соопштено од страна на Керолин Порко од тимот за обработка на слики од мисијата Касини на 3 март 2009 година, по набљудувњето на сликите од 15 август 2008 година.[1]

Три слики од светлиот лак на прстенот Г во кој се наоѓа Егеон, сликите се сликани во временски интервал од 10 минути

Името го добил според еден од Хекатонхирите, Егеон.[2]

НаводиУреди

  1. IAU Circular No. 9023
  2. Jennifer Blue, Saturnian Satellite Named Aegaeon Archived 2013-10-29 на Wayback Machine, USGS Astrogeology Hot Topics, 5 May 2009