Европски пат Е96европски пат што се протега во Турција (од Измир (поврзан со европскиот пат Е881) до Сиврихисар), која е поврзан со европскиот пат Е90. Патот е референтен пат во правец запад-исток од класа А на европската патна мрежа.

E96 shield

E96
Информации за правецот
Должина:436 км
Поважни клучки
Запад крај:Измир
Исток крај:Сиврихисар
Местоположба
Земји: Турција
Патна мрежа
Европска патна мрежа

Историја уреди

Патот претходно бил познат како Е23. во средината на 1980-тите, маршрутата била додадена на новиот систем за нумерирање на патишта како E96. Во 2000 година, трасата била отстранета од системот за нумерирање на патишта. На повик на турската влада во 2005 година, на трасата повторно и бил доделен бројот Е96.

Рута уреди

  Турција

Надворешни врски уреди