Дуранте Алберти (околу 1556 – 1623) бил италијански сликар од доцниот ренесансен период.

Преображение, во црквата Il Gesù, Рим.

Роден е во Борго Сан Сеполкро . Тој бил активен главно во родниот град и Рим, каде што пристигнал за време на папството на Григориј XIII . Тој бил наречен и Дуранте дел Неро . Неговиот татко бил Романо Алберти. Неговиот син Пјерфранческо исто така бил сликар и гравер. Неговиот брат, Козимо, бил скулптор, гравер и сликар кој починал во Рим во 1580 година. Неговата ќерка Кјара била сликарка. Бил во роднинска врска со скулпторот Алберто и сликарите Алесандро, Џовани и Херубино Алберти . Се вели дека соработувал со Леонардо Кугни, исто така од Сан Сеполкро.[1]

Тој насликал за црквата Сан Џироламо дела Карита, една од капелите во фрескоживопис и олтар-парче во масло, што ги претставува Богородица и детето со светите Бартоломео и Алесандро . За Санта Марија деи Монти насликал Благовештение . Тој исто така ја насликал „сликата на мачениците“ во главната капела на преподобниот англиски колеџ во Рим. Сликата ги претставувала блажената Троица и Свети Тома на кои црквата им била посветена. Студентите се собираа да ја пеат химната на дарувањето, Te Deum, секогаш кога ќе пристигнела вест за уште еден од алумни кој бил погубен затоа што ја исповедал католичката вера во протестантска Англија кон крајот на 16 век. Четириесет и четири од овие студенти се прогласени од Католичката црква за светци и маченици.

Постојаните дела во римските цркви вклучуваат: Gesù, 3-та капела на l., „Преображение“ (Baglione), веројатно наскоро по 1583 година (види Хибард, „Gesù“, стр. 45). S. Tommaso di Canterbury, над високиот олтар, „Троица со Св. Томас Бекет и Едмунд', в. 1580 година (види „Преподобен англиски колеџ“, Рим, 1967 година). S. M. dei Monti, 1 капела на l. (Baglione), 1588 (Celio-Zocca, n. 157), олтар на „Благовештение“ (Strinati, pl. 7).

Дуранте Алберти бил погребан во Санта Марија дел Пополо .

Наводи

уреди
  1. Boni, Filippo de' (1852). Biografia degli Artisti, Emporeo biografico metodico, volume 10. Venice (1860); Googlebooks: Co' Tipi di Gondolieri. стр. 703.CS1-одржување: место (link)

Извори

уреди