Дин (Тирингија)

(Пренасочено од Дун)

Дин (германски: Dün) — ридски масив кој се протега во северозападните делови на сојузната покраина Тирингија, Германија.

Се протегаат од запад кон исток и го создава северозападниот крај на Тирингискиот Басен. Го одделува Тирингискиот Басен од долината на реката Лена. Кон исток масивот продолжува со ридскиот масив Хајнлајте. Највисоката точка, 522 метри над нивото на морето, е во близина на селото Фоленборн.