Дортмундска U-кула

културен центар во Дортмунд, Германија

У-кулата или Дортмунд У е поранешна зграда во пиварницата во градот Дортмунд, Германија. Од 2010 година служи како центар за уметност и креативност, домување меѓу другите објекти на Музејот Ostwall .[1]

Историја уреди

Тоа била првата висока изградба во Дортмунд, помеѓу 1926 и 1927 година. Пиварницата на Унијата ја искористи оваа зграда за ферментација и складирање на нивните производи.

Во 1994 година пиварницата и сите нејзини околни згради биле затворени и урнати; само У-кулата во Дортмунд била поштедена поради тоа што има статус на обележја. Во јануари 2008 година, У-Кулата во Дортмунд било одлучено да се реновира како предводен проект за "Рур 2010 - културна престолнина на Европа". Денес се смета за едно од централните места на Дортмунд, во кое се нудат креативни угостителски и настани за настани.

Денес уреди

Дортмунд покажува уметнички дела од XX и XXI век, развива иновативни концепти на културно образование во дигиталното доба, иницира партнерства помеѓу уметноста и науката и соработува со различни играчи во контекст на креативните индустрии. Како центар на меѓународен калибар во Северна Рајна-Вестфалија, тој е партнер за регионални, како и меѓународни проекти и соработува со други меѓународни институции во интердисциплинарната област. "У" ќе отелотворува иновативна практика на пресекот на уметноста, истражувањето, креативноста, културното образование и економијата.

Тоа е јавно место за истражување и студирање, како и за искуството и дискурсот околу уметноста, медиумите и денешната култура за сите граѓани и возрасти. "У" се заснова на соработка на различни корисници на зградата У-Кула: Музејот Ostwall, Hartware MedienKunstVerein, Канцеларијата за култура на градот Дортмунд, Универзитетот за применети науки и уметности во Дортмунд, Универзитетот ТУ Дортмунд, Европскиот центар за креативна економија (ecce) и здружението U Cinema, кои работат на форумот RWE. Кулинарските понуди се обезбедени на подот U7 од ресторанот View.

Дортмунд У беше отворен во рамките на RUHR.2010 - Европски главен град на културата.

Фото галерија уреди

Наводи уреди

  1. Neville Walker, Christian Williams, James Stewart - The Rough Guide to Germany 1848362536- 2009 - Page 655 "Though the old Union brewery with its giant illuminated “U” still looms on the skyline, it's overshadowed by the city's funky new skyscrapers ..."

Надворешни врски уреди